De Brug

Ik heb een mooie baan in de verslavingszorg en daar heb ik het voorrecht om onder andere een deeltijdgroep te begeleiden van ongeveer 8 cliënten. Zij komen twee dagen in de week naar de instelling voor training en terugvalpreventie. Ik dacht: wat is nou een mooiere terugvalpreventie dan om te werken aan vreugde? In een overleg met een collega stelde ik voor om de cursus ‘Vreugde herstelt’ te gaan draaien. Nietsvermoedend zei hij: “Ja hoor, dat is goed”! Zo gezegd zo gedaan.

De nietsvermoedende cliënten kregen opeens termen over zich heen als ‘een getrainde banaan’ en ‘niveau 4+ verhaal’. De meeste cliënten vinden het zeker interessant, al is het soms wat moeilijk te begrijpen allemaal. De stukjes video van Karl Lehman vinden ze moeilijk, en eigenlijk vinden ze dat de mensen uit de filmpjes ‘niet moeten zeuren, ze zijn zeker nooit verslaafd geweest’, en ‘wat wij mee hebben gemaakt is zoveel keer erger’. ‘Hou maar gewoon je benen aan de grond’. Pfew!

Een mooi moment vond ik toen wij een oefening deden om een moment te ontdekken waar God dichtbij was, dat ook een cliënt die ‘wel in wat hogers gelooft, maar niet in de God van de Bijbel’ een moment kon herinneren waarin hij aangespoord werd om iets te delen wat hij eerst geheim had gehouden. Dit was voor hem nog steeds een ‘achterdeurtje’ terug naar gebruik geweest.

De cliënten ‘pakken’ allemaal wel dat ze ‘iemand met een getrainde banaan’ nodig hebben (de cingulate cortex, die lijkt op een banaan, is nodig om de emoties van de ander op te kunnen pikken en hiermee af te stemmen) . In hun dagelijks leven zijn die mensen alleen zo lastig te vinden! Een profetische oproep aan ons allemaal om een spoedcursus bananen-trainen te gaan volgen J. Zie onze agenda voor de eerstvolgende mogelijkheid 😉

Verschillende cliënten lezen nu in hun eigen tijd meer over lastige onderwerpen zoals hun emoties en gevoelens, leren meer over de verschillende hersendelen en hun functie, en proberen dat ook nog eens allemaal toe te passen in hun leven. Het is leuk om te merken dat er veel capaciteit in de groep is en dat de cliënten over het algemeen goed op elkaar kunnen afstemmen en elkaar goede en mooie dingen geven. Ik zeg tegen cliënt X: “Zie je nu wat cliënt Y met je doet? Hij stemt af op jouw gevoel. En jij zit nu gelijk in ‘overwhelm’; je kijkt nu weg. Snap je wat er gebeurt?”

De cliënten herkennen bij zichzelf bepaalde hechtingsstijlen, dat helpt ze om daar in hun persoonlijk leven mee aan de slag te gaan. Op naar ‘verworven veilige hechting’. Eén cliënt worstelde ermee dat hij wél veilig gehecht is, maar toch 35 jaar verslaafd is geweest. Dit had waarschijnlijk te maken met skill 2 (mijzelf tot rust brengen), een vaardigheid die hij nu bewust kan gaan oefenen.

Cliënten leren hun verhaal op zo’n manier te vertellen dat het helend is (met gevoelswoorden, laat je gevoel (van toen) ook nu weer zien in je verhaal van nu, houd oogcontact en synchroniseer). Ze leren hechtingspijn herkennen en hier mee aan de slag te gaan. Uiteraard komt de rol van de BEEPS uitgebreid te sprake (verslaving). Cliënten delen hun pijn, en hun mooie momenten. Sommigen kunnen al heel goed hun energieniveau afstemmen op de ander. We lachen samen over de niveau 4-vertellingen over onveilige hechting; zie jij al een mannetje van 1.72 met sik voor je die bij jou doet alsof hij je het ene moment aardig vindt en het andere moment bang voor je is? En dit alleen met lichaamstaal, mimiek en zonder woorden? Komisch joh!

Veel cliënten hebben mooie momenten met God om op terug te kijken, een bijzonder goede basis om aan je herstel te gaan werken. Ze leren over Trauma A (goede dingen die je wel nodig hebt, maar niet hebt gekregen) en Trauma B (slechte dingen die je niet nodig had, maar wel hebt gekregen) en hoe ze door het vergroten van hun vreugdecapaciteit hier het hoofd aan kunnen bieden, en nog veel meer mooie dingen.

Jammer dat dit maar 12 weken duurt! Je gunt je cliënten toch alleen het allerbeste?

Citaat van mijn collega: Nou Johan je moet me nu toch maar eens wat gaan vertellen over die cursus van je, ik hoor zulke rare dingen? Over getrainde bananen?!

Word vervolgd…

door Johan Konstapel